Osoby z nietolerancją laktozy rzadziej chorują na nowotwory płuc, piersi i jajnika
5 listopada 2014, 11:34Osoby z nietolerancją laktozy rzadziej zapadają na nowotwory płuc, piersi i jajnika.
Nosorożce rozmnażają się słabo przez hałas infradźwiękowy?
3 listopada 2014, 10:55Naukowcy ze Stanowego Uniwersytetu Teksasu badają, czy infradźwiękowy szum związany z życiem miast nie jest jednym z czynników utrudniających rozmnażanie nosorożców w niewoli.
Ruch 3 razy w tygodniu zmniejsza ryzyko depresji
16 października 2014, 12:24Aktywność fizyczna 3 razy w tygodniu zmniejsza ryzyko rozwoju depresji o ok. 16%.
Rzadka choroba genetyczna chroni przed zaburzeniem afektywnym dwubiegunowym
15 października 2014, 11:09Naukowcy stwierdzili, że rzadka choroba - zespół Ellisa-van Crevelda (EvC) - zabezpiecza przed zaburzeniem afektywnym dwubiegunowym. Odkrycia dokonano dzięki 40-letnim badaniom rodzin amiszów z Pensylwanii, gdzie często występują obie choroby.
Stres inaczej wpływa na serca kobiet i mężczyzn
13 października 2014, 09:55Stres psychiczny inaczej wpływa na serca kobiet i mężczyzn.
Bezkofeinowa kawa również dobra dla wątroby
10 października 2014, 13:17Bez względu na zawartość kofeiny, kawa obniża poziom enzymów wątrobowych.
Znaleziono twarde dowody na istnienie telegonii
2 października 2014, 06:37Udokumentowano nową formę niegenowego dziedziczenia. Naukowcy z Uniwersytetu Nowej Południowej Walii (UNSW) wykazali, że u muszek owocowych potomstwo może przypominać pierwszego partnera matki.
Uczulające prażenie
22 września 2014, 11:13Prażone orzechy ziemne uczulają z większym prawdopodobieństwem niż surowe fistaszki.
Ćwiczenia zwiększają wpływ chemioterapii na guza
19 września 2014, 11:43Naukowcy z Uniwersytetu Pensylwanii prowadzili badania na mysim modelu czerniaka. Odkryli, że połączenie ćwiczeń z chemioterapią zmniejsza guzy w większym stopniu niż sama chemioterapia.
W niektórych brazylijskich czekoladach wykryto ołów i kadm
5 września 2014, 06:45Po zbadaniu kupionych w Brazylii czekolad zespół Solange Cadore stwierdził, że występują w nich potencjalnie szkodliwe dla zdrowia ołów i kadm. Ich stężenie korelowało z zawartością kakao w produkcie.